Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

A Dunning-Kruger hatás

avagy nem baj ha valaki hülye, csak ne legyen aktív...

2018. február 02. - FMA blog

 

1. Az y tengely (függőleges) a magabiztosságot, az x tengely (vízszintes) pedig a szakértelmet/tapasztalatot jelöli

A Cornell Egyetem két kutatója, Justin Kruger  és David Dunning kutatta az immáron róluk elnevezett hatást. Vajon magabiztosabbak-e a kezdők, abszolút tapasztalatlanok vagy kevés tapasztalattal rendelkezők adott területen a szakértőknél? Miért van annyi - többek között harcművészeti - szakértő youtubeon, facebookon és egyéb internetes fórumokon? A kutatásukkal bebizonyították  hogy nemcsak hogy az amatőrök biztosabbak a dolgokban (amihez nem értenek), de nem képesek felismerni ha más ért hozzá.

Szerencsére van remény, ha fejlesztenek saját képességükön és nagyobb gyakorlatuk lesz adott rendszerben/tudományban, képessé válhatnak annak felismerésére, hogy mennyire nem értettek hozzá. Bár kényelmesebb álomvilágban élni és megmagyarázni magunknak, miért is van mindenben mindig igazunk...

A konzekvenciákat mindenki vonja le magának. :)

Végezetül, ne feledjük Szókratész szavait: "Egy valamit tudok biztosan, azt hogy nem tudok semmit."

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr9913626724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása