Filippínó harcművészetekről mindenkinek (kali, eskrima, arnis)

FMA blog

FMA blog

Dog Brothers gathering: üsd, vágd, nem apád!

2017. október 09. - FMA blog

 

Az Inosanto akadémiáról indultak, Pekiti-Tirsia, Inosanto kali és Muay Thai (Krabi Krabong) gyakorlók; akik edzés után különböző rendszerek képviselőivel vetették össze tudásukat. Ők a Dog Brothers csapat.

Az edzés utáni gyakorlóküzdelmek és a kiscsoportos sufni-bunyókból egy mára már világszerte ismert, dinamikusan fejlődő rendszerré nőtték ki magukat. Nem veszélytelen, de felettéb izgalmas és ha egyszer belecsöppensz egy ilyenbe, megtudod mennyire is vagy elszánt. Ahhoz, hogy minimális védőfelszerelésben egy felpörgött, nehézbotos ember elé állj, tökösnek kell lenni!

 

 

1. Európai összejövetel: nem támadnak ágyékot és a nap végén mindenki a barátja a másiknak

Aki ismeri őket, nagyjából ezek ugranak be elsőre róluk. Egy csoport, Marc Denny rendszere (DBMA - Dog Brothers harcművészet). Van tananyaguk, videóik, folyamatosan fejlődnek. 

Az FMA rendszerek UFC-je ?

1995-ben Marc Denny megkereste az UFC-t azzal az ötletével, hogy szerepeljenek a fegyveres harcok is a repertoárjukban. A UFC azzal az indokkal utasította vissza őket, hogy ez jelenleg nem képernyőképes, túl extrém a UFC-nek...

Tények - Tévhitek

1. A Dog Brothersösök mindig sparringolnak, szóval ez a "legreálisabb" rendszer.

Ha elmész egy DB edzésre, kezdőként egyáltalán nem fogsz full kontakt sparringolni. Mint ahogy más, normális edzésfelépítésű rendszerben sem. Ha járni tanulsz, nem a futással kell kezdeni. A "legreálisabb" rendszer pedig erősen szubjektív.

2. Folyton összeverik egymást, ez így nagyon veszélyes...

Ilyen gatheringek, amiket a videókon is leggyakrabban láthatsz, évente 1-2-szer vannak. Nem kötelező részt venned rajta. Nagyobb a sérülésveszély, főleg ha kevésbé hatékony védőeszközöket használsz (pl. motoroskesztyű), de így a megmérettetés is nagyobb.

3. Ez így nem jó, a tradicionális rendszerekben ilyen nincs....

A nyugati tradicionális FMA rendszerek a fennmaradás végett alkalmazkodtak a piachoz. Magyarán, ha azt követelték volna meg a nagymesterek (Inosanto, Gaje, Presas) a tanítványaiktól, mint amit saját maguktól; akkor most valószínűleg nem ismernénk ezen rendszereket. A védőfelszerelések fejlődésével azt, amit a filippínó mesterek élesben vagy nagy kockázattal tudtak csak kipróbálni, mi már viszonylag biztonságos közegben megoldhatjuk. Ahogy Kassai Lajos lovasíjász találóan : "nem az ősöket kell követni, hanem amit az ősök is követtek".

4. A Dog Brothers-ék találták fel ezt a fajta tréninget

Ők popularizálták az USA-ban, amit a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és New Yorkban az oldschool pekiti-tirsia kalisok már előttük csináltak: full kontakt gyakorlóküzdelmek a drillek után. Semmi újat nem találtak ki, de folyamatosan és dinamikusan fejlődnek.

5. A DB-s srácok megváltoztattak tradicionális technikákat, pedig azok úgy voltak jók..

A full kontakt botharc rendszerükben megváltoztatták pl. a jab-et, ami helyett gyakran kétkezes hosszú fonákütést ütnek. Vagy pl. a tradicionális seguidas lábfejütését nem hajtják végre. Ezeket a technikákat eredetileg kardra találták ki, egy olyan környezetben, ahol gyakran egyenetlen talajon kell mezítláb küzdeni. Ha könnyű bottal egy elszánt támadót a lábfején megütsz, esetleg botos jabbel ütöd meg, nem biztos hogy megállítja...

Lehetne még folytatni a sort, amiért én fontosnak tartottam minderről cikket írni, az a DB populáris hatása.Úgy gondolom, egy nagyon jó híd a tradicionális harcművészetek és a küzdősportok között, a küzdősportok is a harcművészetekből fejlődtek ki - de sokan a küzdelmeket kényelmi és egyéb (pl. tájékozatlanság) szempontok miatt elhanyagolták.

 

2. Carlos Hermanos csoport: full kontakt kalisok a Fülöp-szigeteken

Amint a videóból látható, az FMA-t nem pusztán a Dog Brothers űzte keményvonalasan. Ők talán többféle védőfelszerelést használnak, ami okos dolog - senki nem akar hónapokat, vagy éveket kihagyni egy sérülés miatt. 

3. HEMA-sok sparringolnak: ők már teljes védőfelszerelésben

A HEMA (történelmi európai harcművészetek) a régi európai rendszerek rekonstrukcióján alapszik. Amik történetesen kihaltak, ugyanis nem maradt fenn egyetlen egy élő vívómester sem, aki átadhatja a tudását. Hogy hogyan lehet egy már kihalt rendszert rekonstruálni? Vegyél fel egy teljes testet védő ruhát, végy egy vagy két gyakorlófegyvert és próbáljuk ki!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fmablog.blog.hu/api/trackback/id/tr712943095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cannist 2020.05.24. 18:47:07

A HEMA témához egy kis kiegészítés: valójában több, mint 3000 európai harcművészettel/harci mozgással foglalkozó könyv áll rendelkezésre a rekonstrukcióhoz. A beöltözés és szabadvívás ennek csak egy állomása.
süti beállítások módosítása